5 gekke plekken voor acne en hoe je er vanaf komt

Zweterige lichaamsdelen zijn vaak een ideale omgeving voor bacteriën die acne veroorzaken. Zelfs op plekken waar je het niet verwacht… Lees verder en ontdek de plekken waar je zweetpuistjes kunt krijgen en hoe je er vanaf komt.

Acne op je bil

Pukkels op je bil, da’s dus precies niet wat je wil. Buttne, van het Engelse ‘butt acne’, is toch echt een ding helaas. En dan vooral tijdens warme zomermaanden wanneer je lekker met je billen op een boot wil zitten of in het zwembad wil hangen. Goed om te weten is dat acne op je bil dus geen échte acne-acne is, maar eerder een ontstoken haarvat.

De oplossing

We kunnen er kort over zijn: crèmes of zalf zoals Benzoyl Peroxide of Salicylzuur werken niet tegen buttne. Wel kunnen we je adviseren om je bum-bum droog te houden; vochtige omgevingen zijn een broedplek voor bacteriën. 

Let op: Het is belangrijk om er eerst achter te komen hoe dat haarvat ontstoken is geraakt. Dat kan bijvoorbeeld door wrijving van je kleding of een ingegroeid haartje komen. Weet je het niet zeker? Vraag dan altijd een dermatoloog om hulp. 

Acne op je borst

Ai-ai-ai! Je kent ze wel. Die kleine pukkeltjes in je decolleté. Net zoals buttne komen deze knallers het meest voor in de warme zomermaanden doordat vuil en olie daar terechtkomen en zweetpuistjes veroorzaken. Zélfs al draag je de meest ademende beha, toch piepen ze vaak tevoorschijn.

De oplossing

De ontstekingen van de haarzakjes, talgkliertjes en zweetkliertjes noem je Hidradenitis. Zorg ervoor dat je je huid goed schoonhoudt na momenten waarop je hevig transpireerde. Kun je niet meteen douchen, probeer dan een tonerspray om een verstopte huid tegen te gaan.

Acne op de hoofdhuid

Surprise-surprise: je hoofdhuid en haarlijn zijn ook huid, dus ook daar kun je last van pukkeltjes krijgen. Dat komt – alweer – doordat olie en vuil zich op deze plaatsen kunnen ophopen.

De oplossing

In het geval van acne op je hoofdhuid kun je shampoos met salicylzuur gebruiken. Ook hier is het belangrijk om eerst de oorzaak te begrijpen. Acne op de hoofdhuid kan namelijk een teken zijn van seborrheïsch eczeem, maar ook ernstigere aandoeningen zoals lupus en lichen planopilaris. Not quite sure? Breng een bezoek aan een dermatoloog of tricholoog.

Acne op je oor

Over gekke plekken gesproken: wel eens een puistje op je oorlel gehad? Weird, but it happens. Natuurlijk is het belangrijk om met aandacht de juiste haarproducten te kiezen, maar er is nóg een oplossing.

De oplossing

Yep, zie dit als een friendly reminder om ook geregeld je koptelefoons – en elk ander apparaat dat vaak in contact met je oren komt – goed schoon te houden. Oh, enne… lang haar? Doet het af en toe lekker omhoog in de zomer. Easy-breezy, ja toch.

Acne op je rug

Wederom een onhandige plek, met wederom een ietwat gezellige naam: backne (van ‘back acne’). Onze ruggen raken in de zomer vaak erg bezweet en soms, vooral tijdens hittegolven, kun je dus echt precies niets meer doen dan alleen… zitten. En zweten.

De oplossing

Voorkomen is beter dan genezen: houd je rug zo schoon mogelijk door geregeld te douchen en droge kleding aan te trekken als je gezweet hebt. Probeer jezelf één à twee keer te scrubben, of vraag een ander – *winky eye* – om je te helpen. Zo houd je je poriën mooi schoon. Daarnaast kan het helpen om een niet-comodogene, lichte zonnebrandcrème te gebruiken. 

 

Alright, succes! En mocht je last krijgen van die ontzettend fijne white heads, dan kun je natuurlijk altijd een ZitGobbler gebruiken. Opplakken, zo’n zes uur laten zitten en je pukkel is gone with the wind. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten