Acne Wiki-pedia: Hoe herken je de 6 soorten acne puistjes? En hoe kom je er sneller vanaf?

Puistjes. We hebben er allemaal weleens last van. Soms lossen ze vanzelf op binnen een paar dagen. Soms zijn ze wat hardnekkiger. Ook zien jouw puistjes er niet altijd hetzelfde uit: de ene keer heb je duidelijk last van pukkels met witte koppen, maar af en toe ook van zeer gevoelige, onderhuidse puisten. Dat is niet gek, want heb je last van acne vulgaris (dit is de medische benaming), dan kan dat zich uiten in maar liefst 6 verschillende soorten puistjes. Wij hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je mee dealt – en hoe je sneller van je puistjes af kunt komen!

1. Witte mee-eters (whiteheads)

Whitehead Blositive ZitGobbler

Zo zien ze eruit: witte mee-eters zijn te herkennen aan verhoogde, kleine witte (of gele) bultjes zonder roodheid.

Categorie: Comedonen/Niet-inflammatoire acne
Wat zijn het? Ook bekend als whiteheads, witte mee-eters ontstaan wanneer je poriën met vuil, dode huidcellen en talg verstopt raken. Dan spreken we over gesloten comedonen (een comedo is de medische term voor mee-eter) – dit omdat de bultjes nog onder de huid zijn gevangen. De meeste actieve talgklieren zijn op je gezicht, nek, borst en bovenrug te vinden, dit verklaart dan ook waarom je op deze plekken het vaakst last hebt van witte mee-eters.

Hoe te behandelen?

NIET DOEN: Heel belangrijk – knijp je witte mee-eters niet uit! Doordat deze puisten zich nog onder het huidoppervlak bevinden, doe je door ze uit te knijpen meer kwaad dan goed. Dit kan leiden tot verergering of zichtbare schade aan je huid.
WEL DOEN: Behandel je huid met exfolianten die salicylzuur en/of glycolzuur bevatten. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat talg, dode huidcellen en al het ander vuil dat zich in je poriën bevindt, sneller wordt afgebroken. Een nog directer aanpak is om je witte mee-eter af te plakken met onze ZitGobbler patch. Deze zijn speciaal gemaakt om onzuiverheden uit de puist te onttrekken en versnellen hierdoor het genezingsproces.

ZitGobbler gebruiken? Ja, ZitGobbler patches zijn zeer geschikt voor gebruik op dit type puist.

2. Zwarte mee-eters (blackheads)

Foto: Elecbullet, Public domain, via Wikimedia Commons

Zo zien ze eruit: zwarte mee-eters zijn zichtbaar als kleine zwarte puntjes in de poriën en komen vaak voor op de neus. 

Categorie: Comedonen/Niet-inflammatoire acne
Wat zijn het? Zwarte mee-eters zijn open comedonen, wat betekent dat ze op het huidoppervlak liggen. Er zit geen laagje huid over de talg heen waardoor deze oxideert, dat wil zeggen: reageert met zuurstof in de lucht. Zo wordt jouw mee-eter herkenbaar donker van kleur – het is dus geen ophoping van vuil wat je ziet! Mee-eters, zowel witte als zwarte, zijn normaal gesproken niet pijnlijk want het gaat hier niet om ontstoken huid maar om verstopte poriën.

Hoe te behandelen?

NIET DOEN: Nooit uitknijpen, dit kan littekentjes veroorzaken. Probeer ook het gebruik van neusstrips en maskers zoveel mogelijk te vermijden. Deze verwijderen namelijk de natuurlijke oliën die je huid nodig heeft om gezond te blijven.
WEL DOEN: Houd je huid schoon. Gebruik producten die op jouw huidtype zijn afgestemd en die uitsluitend ingrediënten bevatten die je poriën niet verstoppen. Zo voorkom je nog meer mee-eters. Gebruik 1-2 keer per week een milde gezichtsscrub met salicylzuur. Ook kun je professionele hulp zoeken om je blackheads te verwijderen.

ZitGobbler gebruiken? Helaas, het gebruik van onze ZitGobbler patches heeft in dit geval weinig zin.

3. Pustels

Pustule Blositive ZitGobbler

Zo zien ze eruit: pustels zie je op de huid terug als rode, bultjes gevuld met vocht of pus. 

Categorie: Inflammatoire Acne
Wat zijn het? Pustels zijn een vorm van inflammatoire acne. Dit betekent dat de puistjes ontstoken zijn. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Je huid oogt onrustig en je kan er niet omheen: deze bultjes zitten vol met pus. De bulten voelen pijnlijk aan en kunnen dagenlang je leven zuur maken.

Hoe te behandelen?

NIET DOEN: Je raadt het: ook al lijken deze puisten rijp genoeg om uit te knijpen, dit is nog steeds geen slim idee. Want wanneer je dit wel doet, vergroot je de kans dat bacteriën dieper de huid worden ingeduwd waardoor je de ontsteking verergert.
WEL DOEN: Het goede nieuws is dat je pustels effectief kan behandelen met hydrocolloïde patches. Deze absorberen het vocht en pus uit de pustel zodat je snel weer puist-vrij bent!

ZitGobbler gebruiken? Yes! Onze ZitGobbler patches zijn uitermate geschikt voor gebruik op deze puisten met witte koppen.

4. Papels

Foto: M. Sand, D. Sand, C. Thrandorf, V. Paech, P. Altmeyer, F. G. Bechara, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Zo zien ze eruit: papels kun je het makkelijkst herkennen als pijnlijke, rode bobbeltjes op de huid die geen vocht of pus bevatten.

Categorie: Inflammatoire Acne
Wat zijn het? Net als pustels, ontstaan papels door een ontsteking. Het grote verschil is dat de puist niet met vocht of pus is gevuld. Dit kan echter wel in een later stadium alsnog gebeuren. Zo gaat een papel vaak vooraf aan een pustel. En man, wat kunnen deze bultjes jeuken!

Hoe te behandelen?

NIET DOEN: Vooral niet aan je huid zitten. Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wees gewaarschuwd: ga je knijpen of krabben, dan kunnen er littekens achterblijven.
WEL DOEN: Laat je door je dermatoloog adviseren over de behandeling van jouw huid.

ZitGobbler gebruiken? Alhoewel onze patches perfect zijn voor puisten met witte koppen, trouwe klanten hebben ons laten weten dat ze ZitGobbler ook op een andere manier inzetten. Namelijk ter voorkoming van krabben en plukken. Handig, want de grootste vijand van deze puistjes zijn onze eigen vingers. Sommige gebruikers geven zelfs aan dat de patches helpen het jeukende gevoel te verlichten. Of dit ook voor jou zo werkt, durven we niet te zeggen, maar het is het proberen waard toch?

5. Cysten

Zo zien ze eruit: cysten zijn grote, rode, onderhuidse puisten en behoren tot de ernstigere vormen acne.

Categorie: Inflammatoire Acne
Wat zijn het? Cystische acne is helaas een van de pijnlijkste acnesoorten. De opvallende rode bulten zitten diep in de huid en kunnen heel groot worden. Ze zijn gevuld met pus en hebben soms een zichtbaar wit kopje. Een uitbraak kan onder andere worden veroorzaakt door een veranderde hormoonhuishouding. En je kan je hele leven lang er last van hebben.

Hoe te behandelen?

NIET DOEN: Knijpen of krabben blijft uit den boze.
WEL DOEN: Even een ijsklontje ertegenaan houden kan helpen om pijn en ontsteking te verminderen. Indien je last hebt van terugkerende uitbraken, is het sowieso raadzaam om een dermatoloog te bezoeken. Die kan een passend behandelplan voor je samenstellen.

ZitGobbler gebruiken? Dat kan, maar dan wel op dezelfde manier als bij papels – om je cysten te beschermen tegen krabbende vingers.

6. Nodules

Zo zien ze eruit: deze harde, onderhuidse knobbels heten nodules en worden soms verward met cysten.

Categorie: Inflammatoire Acne
Wat zijn het? Nodules ontstaan wanneer p.acnes bacteriën, talg en dode huidcellen in de poriën vast komen te zitten. Deze bijzonder pijnlijke, harde bulten liggen diep onder de huid. Anders dan bij cysten bevatten ze geen pus. Ook zijn ze wat hardnekkiger – het kan maanden duren voordat ze genezen.

Hoe te behandelen?

NIET DOEN: Ga nooit zelf aan dit soort puisten zitten. Knijpen kan blijvende schade veroorzaken en maakt je huid gevoeliger voor infecties.
WEL DOEN: Laat je nodule behandelen door een professionele huidexpert of dermatoloog.

ZitGobbler gebruiken? Nee, onze patches hebben geen werking op dit soort puistjes.

Tot slot

Met deze lijst kan je al een heel eind komen met het identificeren van het type puist waar jij last van hebt. Is jouw huid erg onrustig of wil je gewoon zeker weten hoe het zit? Dan is het raadzaam om langs te gaan bij een dermatoloog. Ieders huid is namelijk anders en door professionele hulp te zoeken, ben jij ervan verzekerd dat je wordt geholpen aan een échte oplossing.

En nu we het daar toch even over hebben…
Een échte oplossing. Daar doen we het voor. En dat hopen we je ook te bieden met onze producten. Maar we blijven realistisch en daarom willen we je behoeden voor het handelen uit wanhoop. Te vaak horen wij van onze klanten dat ze uiterst teleurgesteld zijn door de te dure ‘acne wondermiddelen’ die ze op internet of via hun social media feed voorbij zien komen. Misschien ken jij ze ook wel, de producten en merken die van alles beloven, niets van waar kunnen maken en uiteindelijk misbruik lijken te maken van een serieus probleem. Zonde, vinden wij, want een gezonde huid hoeft jou zeker geen vermogen te kosten!

Ons advies: vermijd onbewezen en overpriced wondermiddeltjes, ga na wat voor jou wel/niet werkt en raadpleeg altijd professionele hulp waar nodig.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten