Acne Wiki-pedia: Wat zijn open en gesloten comedonen (mee-eters) – en wat kun je ertegen doen?

Ooit van comedonen gehoord? Wedden van niet. Maar mee-eters daarentegen, die ken je vast wel. Kleine zwarte puntjes op je neus of die witte bultjes op je gezicht, nek en borst, dat zijn ze: comedonen. Als jij er last van hebt, dan is het handig om te weten waardoor ze komen én hoe je ze het beste kunt aanpakken. Wij vertellen je er graag wat meer over…

Open comedonen

Zwarte mee-eters. Blackheads. Hoe je ze ook wil noemen, we hebben ons allemaal wel eens geërgerd aan zo’n ontsierend geval op de neus of kin. Ze ontstaan door een combinatie van dode huidcellen, vuil en talg die een verstopping veroorzaken in je poriën. Ze heten open comedonen omdat dit talgmengsel niet is ingesloten, maar op het huidoppervlak zit. Dit komt dan in aanraking met zuurstof in de buitenlucht en zo wordt de mee-eter zwart van kleur.

Hoe los je ze op?

  1. Het is verleidelijk, maar knijp zwarte mee-eters niet uit. Open comedonen zitten vaak dieper in je huid dan je denkt en door er met je vingers eraan te pulken kan je je huid blijvend beschadigen.
  2. Houd je huid schoon door deze dagelijks te reinigen met een product dat is afgestemd op jouw huidtype en gebruik alleen make-up en crèmes met ingrediënten die je poriën niet verstoppen. Zo zorg je in ieder geval voor dat er niet nog meer zwarte mee-eters zich gaan vormen.
  3. Behandel je gezicht één tot twee keer per week met milde salicylzuur exfoliant.
  4. Gebruik eenmaal in de week een daarvoor bestemde huidborstel om de overtollige dode huidcellen te verwijderen.
  5. Retinoïden zijn een natuurlijk derivaat van vitamine A-zuur en worden vaak toegepast als behandeling tegen mee-eters. Ze activeren de huidcellen zodat deze zich sneller gaan vernieuwen. Hierdoor gaan de poriën openen en zo kan talg makkelijker ontsnappen. Je zou dus kunnen overwegen om een retinoïde toe te voegen aan jouw skincare routine.
  6. Voor de verwijdering van hardnekkige blackheads bezoek je een professionele huidtherapeut.

Gesloten comedonen

Beter bekend als witte mee-eters of whiteheads. Deze lijken meer op ‘gewone’ puistjes, maar zijn geen ontsteking en daardoor niet pijnlijk. Het verschil met de zwarte variant zit ‘m in het feit dat deze mee-eters zich nog onder het huidoppervlak bevinden – vandaar de naam gesloten comedonen. Ook zij ontstaan door een ophoping van talg, vuil en dode huidcellen in het haarzakje (porie). Er vormt dan een bult (medische term: comedo) met daarin het talgmengsel dat, bedekt onder een dun laagje huid, nog wit oogt.

Hoe los je ze op?

  1. Uitknijpen? Nee! Ook al oogt het puistje rijp, je kunt er beter met je vingers vanaf blijven. Anders loop je kans op huidbeschadiging en ontsteking.
  2. Een goede huidverzorging is een must. Zeker ook na het sporten, wanneer je poriën nog vatbaarder zijn voor verstopping. Let ook op dat je uitsluitend niet-comedogene producten gebruikt. Dat wil zeggen, skincare en make-up waar je poriën niet van dichtslibben.
  3. Gebruik één of twee keer per week een exfoliant met salicylzuur en/of glycolzuur. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat talg, dode huidcellen en vuil sneller worden afgebroken.
  4. Plak je witte mee-eter af met een van onze ZitGobbler patches. Deze makkelijk aan te brengen plakkers onttrekken onzuiverheden uit de puist en versnellen hierdoor het genezingsproces, zodat jij weer kunt stralen!

 

Meer weten over acne? Lees ook: Hoe herken je de 6 soorten acne puistjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten