Alles over talg en wat het te maken heeft met acne

Je hebt het woord ‘talg’ vast wel eens voorbij horen komen. Ondanks dat je misschien kriebels bij het woord krijgt, zou je juist blij moeten zijn dat je huid het produceert. De olieachtige substantie zorgt namelijk voor de hydratatie van je huid en haar, en heeft dus een duidelijke functie. Maar (sorry, toch een kanttekening) wanneer er sprake is van een overproductie van talg, of wanneer het zich op één specifieke plek ophoopt, kunnen we problemen ontstaan. Namelijk een vette huid met puistjes. Wat je daartegen kunt doen en wat het precies is leggen we je in deze Blositive blog uit.

Spoedcursus talgklieren

Talgklieren bevinden zich over je hele lichaam, met uitzondering van je handpalmen en voetzolen. Vooral het gezicht en de hoofdhuid zijn plekken waar veel talgklieren zitten. Ze bevinden zich net onder de huid en maken talg aan (CWZ). Talg is een combinatie van vettige, olieachtige stoffen. Het mengsel dat uit de poriën naar het huidoppervlak wordt geduwd bevat onder andere vetzuren, vetalcoholen en celresten (Huidtotaal Huidkliniek). De talgklieren zitten vaak vast aan je poriën en kunnen zo via het huidoppervlak talg afvoeren.

Talg heeft 3 functies:

 • Het voorkomt dat er te veel vocht aan het huidoppervlak komt.
 • Het voorkomt dat de huid te veel vocht verliest door dit goed te reguleren.
 • Het werkt als een beschermend schild tegen bacteriën en schimmels.

Waar komt overmatige talgproductie vandaan?

De talgproductie in jouw lichaam wordt aangestuurd door verschillende factoren van binnenuit, maar ook van buitenaf. Een bekende én belangrijke boosdoener is voeding. Belangrijk, omdat je door je voedingspatroon aan te passen zelf kunt proberen om je talgproductie wat kunt terugdringen. Andere boosdoeners die kunnen zorgen voor overmatige productie van talg zijn:

 • Medicatie
 • Genetica
 • Seizoenswisselingen
 • Hormonen
 • Verkeerde skincare producten

Als jouw talgklieren op volle toeren werken, kan het talg zich ophopen waardoor er op de huid hoopjes talg ontstaan.

Om te kunnen snappen hoe talg voor acne kan zorgen, is het goed om te weten dat de olieachtige substantie van het talg zich op de huid vermengd met allerlei andere ‘dirt’. Dode huidcellen en bacteriën kunnen zo in combinatie met een grote hoeveelheid talg zorgen voor puistjes en acne. Dit kan variëren tot mee-eters, nare ontstekingen en whiteheads. Gelukkig hebben we op die laatste iets bedacht! Check onze acne patches, ZitGobbler, hier.

Gevalletje wel of geen overmatige talgproductie

Als je vaak last denkt te hebben van overmatige talgproductie dan wil je daar het liefst iets aan doen. Het is goed om zeker te weten of de effecten die je opmerkt ook echt door de overmatige talgproductie komen. Met die info kun je namelijk kijken of je wellicht iets kunt veranderen aan je voedingspatroon of hormoonhuishouding. 

Je kunt overmatige talgproductie ook verwarren met de volgende aandoeningen:

 • Talgklierhyperplasie

Het gaat bij deze aandoening om de vergroting van de talgklieren. Het is te herkennen aan de geel witte bultjes die zich vaak met meerdere tegelijk laten zien. Het kan voorkomen op verschillende delen van het gezicht en is vaker te zien bij mensen van middelbare tot oudere leeftijd. Talgklierhyperplasie kan ook gepaard gaan met rosacea (link de nieuwe rosacea blog) (KVEG).

 • Milia

Deze kleine witte bobbeltjes bevinden zich onder de bovenste huidlagen. In de volksmond worden dit ook wel gerstekorrels genoemd. Probeer deze kleine witte bobbeltjes niet uit te knijpen, want het is heel iets anders dan een puistje. Alles over Milia vind je terug in onze Milia of nee’ blog.

Te veel talg? Hier kun je op letten

Je begrijpt inmiddels wat talg precies is, wat het doet en welke zaken invloed hebben op de productie. Heb je last van overmatige talgproductie? Om je op weg te helpen zetten wij onze beste tips voor je op een rij.

 • Skincare is heel belangrijk, en kun je zelf makkelijk aanpassen door te wisselen van producten. Bij overmatige talgproductie is het key om goed te kijken naar de ingrediënten die je cleanser en verzorgingsproducten bevatten. Zo zijn salicylzuur en glycolzuur ideale ingrediënten om overmatig talg slimmer af te zijn en ophopingen te voorkomen. Daarnaast is niacinamide (vitamine B) is een musthave voor de huid die veel talg produceert. Het zorgt er namelijk voor dat de talgproductie geremd wordt en werkt tegelijkertijd ontstekingsremmend.
 • Voeding is ook zo’n factor waar je zelf iets mee kunt. Probeer bijvoorbeeld eens om voedingsmiddelen die niet zo lekker passen bij de overproductie van talg te minderen of te vermijden. Voorbeelden daarvan zijn zuivelproducten en alcohol. Deze ingrediënten zorgen voor een toename in talg- en olieproductie.
 • Je hormoonhuishouding speelt een bepalende rol in de productie van talg. Het slikken van de pil of een ander anticonceptiemiddel kan hier een rol in spelen. Ervaar je veel last van een vettige huid met puistjes, en is het duidelijk dat het teveel aan talg de boosdoener is? Praat eens over de mogelijkheden met je huisarts.

ZitGobbler to the rescue

Als het gaat om huidverzorging is er helaas geen one size fits all oplossing, maar zul je geduld moeten hebben. En voorzichtig testen om te achterhalen wat het beste werkt voor jouw huid. Talgproductie is veelal genetisch bepaald, verbonden aan je leeftijd en voedingspatroon. Probeer dus uit te vinden welke tips en tricks voor jou werken en creëer zo een routine waar jouw huid ‘u’ tegen zegt. En voor de ouderwetse whiteheads kun je altijd een beroep doen op onze ZitGobbler patches, waarmee je puistje de tijd en ruimte krijgt om te helen.

Bekijk de reviews van een aantal happy ZitGobbler users.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten