Bye-bye stralende zomerhuid, hallo… herfstpuistjes?!

De hele zomer was je huid check-a-doodle, maar nu de herfst aanbreekt krijg je ineens pukkeltjes. Je kan er de klok op gelijk zetten: kortere dagen, langere nachten en pompoenen in overvloed staan gelijk aan een onrustige huid a.k.a. herfstacne.

Herfstacne, hoe dan?!

Hoewel de herfst natuurlijk ook heel romantisch is (lees: dekentjes op de bank, kaarsen aan en rode wijn), heeft de verandering van het weer effect op je huid. Die moet namelijk wennen aan de schommeling in temperatuur en vochtigheid. Lagere temperaturen en hogere luchtvochtigheid maken het immers lastig om gehydrateerd te blijven en dat leidt tot uitdroging en irritatie.

Hoe het werkt

Het wordt kouder, de wind waait harder en de luchtvochtigheid is lager. Hét recept voor een uitgedroogd en geïrriteerde huid. Maar hoe werkt dit nou precies?

Het zit zo: je lipidenlaag – het natuurlijke beschermlaagje van je huid – helpt bij het behoud van de gezondheid van je huid. Het helpt nasties zoals bacteriën, virussen en schimmels weg te houden. Als je huid uitdroogt, wordt deze zwak en minder goed in staat om deze functies uit te voeren. Sad! Dit resulteert weer in ontstekingen en irritatie. 

Ondanks dat je huid gevoelig is voor uitdroging, gaat deze 24/7 door met het produceren van olie. Zo zorgt de huid ervoor dat de uitgedroogde huidcellen zich mengen met de geproduceerde olie. Gooi daar een stel bacteriën bij en je bent zeker van een zooitje verstopte poriën. 

Daarnaast helpt het dragen van sjaals, mutsen en andere herfstige attributen ook niet. De wrijving op je huid zorgt ook weer voor irritatie. Meng dat met zweet en bacteriën en voila: breakout galore

Hoe je het stopt

Dus, wat we weten is dat de lagere temperaturen en luchtvochtigheid in de herfst kunnen zorgen voor acne. Om er zeker van te zijn dat jij gewoon lekker van dit fantastische seizoen kunt genieten, zonder je druk te maken om pukkeltjes, is het belangrijk te letten op de volgende punten:

01 Reinigen
Alsof we nog niet eerder benadrukt hebben hoe belangrijk het reinigen van je huid is, doen we het nog eens for the people in the back: om je huid vrij te houden van pukkeltjes en puistjes, is het belangrijk om goed te blijven reinigen. Echter, omdat het weer soms guur en onaardig voor je huid kan zijn in de herfst, adviseren we je om een maximum van twee keer per dag aan te houden. 

Als je dan toch lekker bezig bent, exfolieer je huid dan ook regelmatig. Want exfoliëren, ook wel peelen van de huid, zorgt ervoor dat de dode huidcellen verwijderd worden en er een zalig, zacht velletje tevoorschijn komt. 

02 Smeren
Ten tweede: smeren-smeren-smeren. Ga na het reinigen aan de slag met een vochtinbrengende crème, liefst eentje met een spf-factor (yes, ook in de herfst). De koele herfsttemperaturen zorgen er namelijk voor dat je huid minder elastisch is en zo krijg je sneller last van velletjes of acne. Om dit voor te zijn, is het belangrijk om goed te blijven smeren. 

Wil je voor de herfst een nieuwe crème aanschaffen, let dan op de volgende termen: “vochtinbrengend” of “hydraterend”. Zo zit je ook dit seizoen gebakken, smeer-technisch dan. 

03 Hydrateren
Een vochtarme huid is de perfecte omgeving voor acne. Dat komt doordat de huid meer talg produceert om het tekort aan vocht te compenseren. De olie zit namelijk vast in de dode huidcellen, maar ook in de onzuiverheden die zich in je poriën bevinden – zoals eerder uitgelegd. 

Maar, je weet wat ze zeggen: hydrateren kun je leren. En een gehydrateerde huid krijg je al door meer water te drinken. Zo’n 8 glazen ongeveer, dat is om en nabij 2 liter per dag dus. Cheers

04 Beschermen
We zeiden het in punt 02 al kort, maar blijf ook in de herfst (zéker in de herfst eigenlijk) je huid beschermen tegen uv-A-straling. We horen je denken: de zon is toch weg? Klopt half. Hoewel de zon in het najaar minder krachtig is, blijft-ie het hele jaar aanwezig. 

Daarnaast, als je regelmatig reinigt en exfolieert, wordt je huid gevoeliger voor zonlicht. Des te belangrijker om de bescherming serieus te nemen. Een product met factor 15 is in de herfst voldoende.

Oké, sunshine – you got this! Wil jij altijd op de hoogte blijven van de belangrijkste huidfeitjes en Blositive facts? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of check (en volg) onze socials. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten