Wat zijn de verschillende soorten acne?

Ach nee, een puist. Als je ouder wordt, wil er nog wel eens een pukkel tevoorschijn ploppen. Welke soorten pukkels zijn er eigenlijk?

Acne is een verzamelnaam voor vele huidaandoeningen, maar deze vele vormen van acne variëren in heftigheid. De een heeft maar een paar bulletjes op de wangen en de ander een hele rug vol. Er zijn ontzettend veel soorten acne en in deze blog geven we informatie over drie verschillende typen acne.

Acne Vulgaris

Acne vulgaris is de meest voorkomende soort acne. Acne vulgaris kan bestaan uit onderstaande huidverstoppingen:

1. Open mee-eters met een grijszwarte prop. De zwarte kleur is geen vuil of viezigheid, maar ontstaat doordat talg in aanraking komt met zuurstof in de buitenlucht.
2. Gesloten mee-eters, met een witte prop. Deze herken je aan een wit puntje in je huid. De witte varianten liggen dieper in de huid en zijn daardoor moeilijker te verwijderen dan de zwarte varianten, die meer aan het huidoppervlak liggen. De witte mee-eters kunnen ontstoken raken en zo uitgroeien tot een puist.
3. Papel is een ontsteking in het haarzakje, net als de verschillende andere soorten puistjes zoals pustels en comedonen. Papels zijn te herkennen aan kleine rode of roze bultjes op de huid van ongeveer een halve milimeter in omtrek.
4. Pustels ontstaan doordat talg, bacteriën en dode huidcellen verstopt raken in de poriën. Dit wordt veroorzaakt door de overproductie van de talgklieren. Je kunt een pustel herkennen aan de zichtbare “witte kopjes” die bij het uitknijpen een hoeveelheid witte pus vrij laten.

Onze ZitGobbler werkt het beste bij de laatste categorie, de Pustels. In plaats van het uitknijpen van een dergelijke pukkel, zoals vaak wordt gedaan en wat zeer slecht is voor je huid, is onze sticker in staat om veilig en snel alle pus uit deze type puist te verwijderen.

Acne Fuminans

Acne Fuminans is een zeldzame acute verergering van bestaande acne. Deze vorm komt vaak voor bij puberende jongens. Waarom de acne plotseling verergert is niet bekend. Stress, infecties en toenemende warmte van de omgeving worden genoemd als oorzaak. Deze factoren zijn tot nu toe nog niet goed ondersteund door wetenschappelijke studies.

Acne mechanica

Acne mechanica, een vorm van acne dat wordt veroorzaakt door overbelasting op de huid door wrijving en druk. Het komt voornamelijk voor bij mensen die intensief bezig zijn met handelingen waarbij o.a. de kleding die zij dragen voor extra wrijving en dus irritatie zorgt. Denk bijvoorbeeld aan sporters,
soldaten en buitenwerkers. Acne als gevolg van het dragen van mondmaskers is hier tegenwoordig het meest bekende voorbeeld van.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten