Dit is het verschil tussen rosacea en roodheid

Heb je last van een rode huid? Dan heb je vast wel eens gegoogled waar de roodheid vandaan komt. Misschien heeft het zoeken naar een oorzaak je wel bij de term rosacea gebracht? Voordat je de roodheid goed kunt behandelen is het namelijk wel zo handig om te weten welke oorzaak het heeft.

Om je een beetje op weg te helpen, doken we de theorie in en verzamelden we tips waar je echt iets aan hebt. Maar we vertellen je eerst de drie symptomen waaraan je rosacea kunt herkennen.

Roodheid in het gezicht

Als je last hebt van acne of van een geïrriteerde rode huid kan het zomaar zijn dat de roodheid op een dag als sneeuw voor de zon verdwijnt. Voor rosacea ligt dit net iets anders: it keeps coming back. De roodheid neemt dan een blijvende vorm aan waar je niet zo 1, 2, 3 van af komt. Naast de roodheid waar je met rosacea altijd last van hebt, kan het ook voorkomen dat je vaak moet blozen. De dermatologen van de NVDV zeggen dat rosacea in een eerste fase kan beginnen met dit soort terugkerende, blozende momenten.

De huid voelt warm tot heet aan

Als je last hebt van rosacea dan is de kans groot dat de rode huid warm en branderig aanvoelt (Huid Medisch Centrum). Ook kan het zorgen voor een vervelende jeuk, die niet altijd stopt bij de rode plekken. Zo is het ook goed mogelijk dat je met rosacea last krijgt van droge ogen, die er waterig of rood uit kunnen zien. Heb jij last van roodheid in het gezicht, maar ook van jeukende en droge ogen? Neem dan contact op met je huisarts om deze klachten eens te laten onderzoeken.

Bultjes die op puistjes lijken

Zoals we eerder al zeiden zijn er tal van ontstekingen die roodheid kunnen veroorzaken. Om te weten of je te maken hebt met roodheid van rosacea of van acne hebben we hieronder een handige checklist opgesteld. Zo weet je zeker of jouw roodheid wel of geen acne is.

Rosacea Acne
√ Bevindt zich op het gezicht: neus, wangen, voorhoofd en kin √ Kan over het hele lichaam voorkomen
√ De roodheid bevat een groter gedeelte van het gezicht √ De roodheid komt voor rond het puistje
√ Last van warmte-aanvallen op de rode plekken √ Sneller last van littekens
√ Puistjes zijn bultjes zonder whiteheads of blackheads √ Typische white- en blackheads bij de puistjes


Benieuwd naar onze Acne Wiki-pedia?
Lees hier alles over de verschillende type puistjes.

Hoe kan ik mijn rosacea behandelen?

Viel er een hoop op zijn plek toen jij zojuist de checklist hierboven las? Dan is de kans aanwezig dat je te maken hebt met rosacea. Wij raden aan om altijd naar een huisarts of dermatoloog te gaan die kan vaststellen of het ook echt om rosacea gaat én de juiste behandeling voor kan schrijven. Er zijn namelijk verschillende crèmes en medicijnen die de roodheid wellicht wat minder erg kunnen maken. De situatie, huidtype en oplossing verschilt per persoon, en daarom is er geen kant-en-klare oplossing die voor iedereen werkt.

Toch is er een aantal kleine dingen die je zelf in de hand hebt. Probeer de roodheid bijvoorbeeld niet te veel te camoufleren, want dit kan het juist erger maken (EO). Ook is het verstandig om uit te kijken met de zon, niet te veel gekruid te eten en ook op te letten met het drinken van alcohol. Dit zijn voorbeelden van kleine dingen die je zelf kunt doen om de klachten niet te laten verergeren.

Wat doe je met roodheid van puistjes?

Voor mensen die niet te maken hebben met rosacea, maar wel last hebben van acne of zo nu en dan een flinke whitehead aantreffen is er natuurlijk altijd onze ZitGobbler! De patches bevatten het werkzame ingrediënt hydrocolloïde, dat van oorsprong uit de medische wereld komt en het herstel van de huid versnelt.

Het mooie is dat je onze patches gewoon kunt uitproberen en zelf kunt ervaren dat ze perfect werken. Als je het niet met ons eens bent krijg je namelijk gewoon binnen 100 dagen je geld terug, maar trust us – dit wil je niet missen.

Bekijk wat leuke reviews van onze ZitGobbler fans!

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten