Krijg ik puisten doordat ik zweet?!

Je hebt eindelijk de motivatie gevonden om weer naar de gym te gaan. Bravo! Maar beter sport je niet te hard, want laatst hoorde je dat je puisten krijgt door te zweten. En daar zit je niet per se op te wachten.

Gelukkig is dit een fabel. Wij vertellen je waarom en hoe het precies werkt.

Zweten is weten

Sporten is goed voor je lijf, je brein en het werkt stressverlagend. Maar wist je ook dat een flinke workout helpt je poriën te openen? Het zorgt er voor dat alle oliën en bacteriën loskomen. Je kan het zien als een soort detox van binnenuit. Daarnaast maakt je lichaam een soort natuurlijke antibiotica aan als je zweet. Dit heet Dermcidine en bestaat uit verschillende antibacteriële moleculen die je beschermen tegen bepaalde ziekten.

99 acne problems, but sweat ain’t one

Puistjes krijg je als talgklieren aan de voet van de haarzakjes overactief worden. De ophoping van talg en dode huidcellen zorgt voor een verstopping in de poriën. Maar hoe zit het dan met die puistjes die de kop opsteken na een workout? Die komen waarschijnlijk van een hoopje andere bacteriën waar je huid mee in contact komt.

Heb je wel eens bijgehouden hoeveel verschillende dingen je aanraakt in de gym? Muren, de vloer en de stangen van die gekke machine. Hoogstwaarschijnlijk haal jij – net wanneer je poriën zo lekker openstaan – met dezelfde handen het zweet van je gezicht. Zo zorgen die bacteriën voor ontstekingen in je huid.

Tips tegen puistjes

Dus, geen zorgen over puistjes door zweet. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zodat je een stralende huid behoudt:

1. Verwijder altijd je make-up vóór de workout. Ja, je trainer is super hot en ja, je wil er waanzinnig uitzien. Dat snappen we compleet. Veel dermatologen raden alleen aan om je make-up er voor een workout af te halen. Want mix je make-up met zweet en die poriën verstoppen sneller dan je rennen kan.

2. Sport in schone kleding. Was je kleding na het sporten. Basta. Gewoon 15-20 minuten op 30 graden, met een klein scheutje wasmiddel. Easy does it. Anders blijven die dode huidcellen, bacteriën en andere viezigheden lekker doorbroeien in je sporttop.

3. Wash up! Heb je tijd om na het sporten te douchen? Prachtig. Geen tijd? Was dan in ieder geval je gezicht met wat water. Zo zorg je dat alle toxines die vrijkwamen tijdens het sporten weggespoeld worden.

Conclusie

Ga gewoon lekker hard in de gym. Pak de zwaarste gewichten en ren op je allerhardst over die loopband, want je weet: puisten krijg je niet door zweet.

Je zal snel merken dat je meer energie krijgt en lekkerder in je vel zit. Kortom: sporten is goed voor je. Zorg voor beauty van binnen en buiten.

Puistjes zichtbaar sneller doen verdwijnen?

Gratis sample aanvragen Probeer ZitGobbler van Blositive
Gratis sample aanvragen Probeer ZitGobbler van Blositive
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten