Krijg je met een droge huid sneller last van acne?

Als we je zouden vragen welk huidtype voornamelijk last heeft van puistjes, dan denk je waarschijnlijk direct aan een vette huid. Toch is niets minder waar en kun je met een droge huid net zo goed te maken krijgen met acne. Dat is precies de reden waarom we je in deze blog meenemen in ‘all things dry skin’ en antwoord geven op de prangende vraag: heb je met een droge huid meer kans op acne?

Welke kenmerken heeft een droge huid?

Voor we beginnen is het belangrijk om vast te stellen hoe je een droge huid kunt herkennen. Tekenen van een droge huid zijn:

  • Trekkerig gevoel
  • Roodheid
  • Schilfertjes
  • Barstjes

Wist je trouwens dat een droge huid een huidtype is? Dit is grotendeels erfelijk bepaald, maar kan ook worden beïnvloed door externe factoren, zoals koud weer of medicijnen. 

Een stukje theorie: de huid kent verschillende lagen die allemaal hun eigen functie hebben. De opperhuid, de buitenste laag, bestaat uit de hoornlaag en de slijmlaag. Waar de hoornlaag zorgt voor versteviging en bescherming, houdt de slijmlaag zich bezig met het aanmaken van nieuwe huidcellen (Bron: Biodermal). Bij een droge huid zijn de huidlagen in de opperhuid uit balans en beschadigd (Bron: Zarqa). En je voelt het al aankomen, dat kan niet veel goeds met zich meebrengen. En inderdaad, deze disbalans zorgt ervoor dat je huid vocht en talg niet goed vasthoudt, et voilà: je hebt een droge huid. 

Een droge huid wordt ook wel eens verward met een vochtarme huid, maar hier zit een essentieel verschil tussen.

Is een droge huid hetzelfde als een vochtarme huid?

Op het eerste oog lijkt het misschien op elkaar, maar het antwoord op deze vraag is absoluut nee. Bij een droge huid gaat het namelijk om een huidtype, terwijl het bij een vochtarme huid eerder om een conditie van de huid gaat. We hebben de grootste verschillen even voor je op een rijtje gezet. Zo weet je beter of jij van origine een droge huid hebt, of dat je te maken hebt met een vochtarme huid en kun je hier ook de juiste skincare routine op afstemmen. Weer wat geleerd!

Droge huid Vochtarme huid
√ Huidtype, vooral genetisch bepaald √ Huidconditie die o.a. beïnvloedbaar is door factoren van buitenaf
√ Tekort aan vet (talg) √ Tekort aan vocht
√ Naast het gezicht ook zichtbaar en voelbaar op bijvoorbeeld de hoofdhuid √ Komt voor bij alle soorten huidtypes, en kan zowel vet als droog aanvoelen
√ Lifesaver: olierijke producten √ Onmisbaar: hydraterende producten


Bron:
Ambos

Is een droge huid sneller vatbaar voor acne?

Het antwoord op de hamvraag ligt wat complexer dan je zou denken. Doordat een droge huid vetten tekort komt, kan het trekkerig en droog aanvoelen. Je huid reageert hierop door de talgproductie overuren te laten draaien, in de hoop de huid weer soepel te krijgen (Bron: De Online Kliniek). Die overmatige talgproductie en het feit dat het talg de huid niet goed kan verlaten door de verstoorde huidlagen, zorgen voor het ontstaan van onzuiverheden, puistjes en in sommige gevallen ook acne.  

Goed om te weten: in the end zijn alle huidtypes vatbaar voor acne en zijn er nog tal van andere factoren die bepalen of jij last hebt van puistjes of acne. Denk aan de hormoonhuishouding, voeding, de verandering van seizoenen en huidverzorgingsproducten die niet voor je, maar tegen je werken. Dus een droge huid is inderdaad vatbaar voor acne, maar hetzelfde geldt voor andere huidtypes.

Hoe verzorg je een droge huid?

1. De juiste producten

Kies voor skincare producten met ingrediënten die lief zijn voor je huid. Blijf weg van schuimende cleansers en ga liever voor milky reinigingsproducten. Een droge huid heeft behoefte aan olierijke producten om verdere uitdroging, en een op hol geslagen talgproductie, te voorkomen. Blijf je huid daarnaast hydrateren met vochtinbrengende producten. Een goed gehydrateerde huid zorgt er namelijk voor dat oliën beter geabsorbeerd worden, waardoor je acne uitbarstingen zoveel mogelijk buiten de deur houdt (Bron: Acne-Info). 

2. It’s getting hot cold in here

Een hete douche, een lang, warm bad, de verwarming een tandje hoger. Klinkt misschien heerlijk, maar hitte is een ware nachtmerrie voor een droge huid. Douche en badder wat minder heet en lang en trek liever een dikke trui aan in plaats van de verwarming hoger te zetten. 

3. Out-of-the-box

Ook andere dingen, die je misschien niet zo snel zou koppelen aan je huid, zijn van invloed op een droge huid. Een tekort aan vitamine A is bijvoorbeeld een trigger voor een droge huid. Een vitamine A boost? Zet wortel, zoete aardappel, avocado en mango maar op je boodschappenlijstje. 

Droge lucht + droge huid = droog in het kwadraat. Zet dus geen airco aan, maar je raam open en verdiep je ook eens in een luchtbevochtiger. 

Toch een puistje? ZitGobbler to the rescue

Droge, vette of gemengde huid: een white head willen we het liefst allemaal zo goed (en snel) mogelijk wegwerken. Gelukkig druk je met de ZitGobbler patches een breakout de (witte) kop in. Met behulp van de patches krijgt het puistje namelijk de juiste genezing en reiniging, zodat het sneller kan herstellen. Winning!

Shop hier jouw setje ZitGobbler en laat je verrassen door de snelheid waarmee de patches hun werk doen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten