Oh no, maskne! Dé tips om dit te voorkomen en te genezen

Mondkapjes zijn inmiddels onderdeel van ons dagelijks leven. Een goede ontwikkeling natuurlijk, gezien het ervoor zorgt dat de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt beperkt. In iedere tas zit wel een mondkapje en “Heb ik wel een mondkapje bij me?” is het nieuwe “Ben ik mijn sleutels/portemonnee vergeten?” Schaduwkant van dit alles is het fenomeen ‘maskne’: puistjes veroorzaakt door het dragen van een mondkapje. Heel vervelend natuurlijk, maar gelukkig zijn er handige tips om deze huidirritatie te voorkomen en te behandelen.

Wat is ‘maskne’?

Maskne is een vorm van acne mechanica, oftewel puistjes als gevolg van huidirritatie veroorzaakt door wrijving, druk of frictie. Je ziet dit probleem bijvoorbeeld vaak bij sporters die een helm, pet of beschermingsmiddelen dragen. Nu we massaal mondkapjes dragen is het ook voor vele anderen de orde van de dag geworden. Maskne bestaat meestal uit vurige bultjes en puistjes op de plek waar je je masker draagt, dus op het middelste en onderste gedeelte van je gezicht. Dermatoloog Robert van der Leest vertelt aan LINDA.nl: “Het mondmasker creëert de ideale broedplaats voor acne. Warmte, zweet, oliën, bacteriën en de wrijving van het masker komen hier allemaal samen. Het sluit de huid compleet af en zorgt voor veel huidirritatie, met acne als resultaat.”

Dat maskne alleen voorkomt bij mensen die al acne hebben, is een fabeltje legt Robert uit: “Iedereen kan maskne krijgen. Natuurlijk hebben mensen met een acne-gevoelige huid er sneller last van, maar ook mensen die nooit kwaaltjes of een geïrriteerde huid hebben komen nu mijn praktijk binnen met maskne-klachten.”

Hoe vervelend maskne ook is, het dragen van een mondkapje is veel belangrijker voor de veiligheid van jezelf en van anderen. Volg onze tips op, zodat je maskne zo goed als mogelijk kunt beperken en behandelen!

Hoe kun je maskne voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, dus wat zijn dé tips om maskne-free te blijven?

1. Gebruik wegwerp mondkapjes
Deze zijn lichter en zitten iets losser om het gezicht dan de meeste herbruikbare mondkapjes. Draag wel iedere dag een nieuwe, anders is het vragen om problemen. Make-up, vettigheid en viezigheid van de vorige dag wil je niet weer op je huid verspreiden!

2. Fitting is key
Draag je toch liever een herbruikbaar mondkapje? Let er dan goed op hoe het mondmasker zit. Zorg ervoor dat deze aan de randen goed aangesloten zit, zodat het niet te veel beweegt en verder wat wijder is, zodat er wat ruimte ontstaat tussen het mondkapje en je huid.

3. Material, girl
Het materiaal van je herbruikbare mondkapje is ook een belangrijke factor. Kies voor een zachte stof als satijn of zijden.

4. Grote wasjes, kleine wasjes
“Door hetzelfde mondkapje te gebruiken stapelen bacteriën zich op en dat veroorzaakt alleen maar meer klachten. Was iedere dag je mondkapje met parfumvrij wasmiddel op 60 graden of gebruik een nieuwe”, vertelt Robert.

5. Cleansed skin is always in
Reinig je huid goed voor en na het dragen van je mondkapje. Robert: “Kies voor een milde reiniger en gebruik een moisturizer die past bij jouw huidtype.”

6. Make-up
Het is ook verstandig om je make-up routine iets aan te passen om irritatie zo veel mogelijk te beperken. Zeer dekkende make-up kun je dan het best vermijden. Wil je toch graag make-up dragen? Overweeg dan om over te gaan op minerale make-up. Dit type make-up verstopt je poriën niet, waardoor je huid kan blijven ademen.

Hoe kun je maskne behandelen?

De naam suggereert misschien dat je aan de slag moet met anti-acneproducten, maar niets is minder waar. Robert: “De werking van de stoffen in dit soort producten reageren sterker onder de mondkapjes en het gaat je huid meer verergeren dan dat het de acne aanpakt.” 

Behandel je maskne dan ook met zorg, zodat je het niet erger maakt wanneer je weer een mondkapje draagt en gebruik verder je normale, milde huidverzorgingsproducten. Verder is ZitGobbler van Blositive de ideale oplossing voor zichtbare puistjes met een wit kopje. Hoe het werkt? De gel uit de patch verwijdert schoon & veilig de pus uit de puist waardoor deze sneller kan genezen. ZitGobbler bevat enkel natuurlijke, cruelty free en 100% vegan ingrediënten en is vrij van agressieve chemicaliën, zodat de patches geschikt zijn voor alle huidtypen. Wil je weten met welk type puistje je te maken hebt en of ZitGobbler een oplossing voor jou is? Check dan onze Acne Wiki voor alle info!

Bijkomend voordeel: de patches zorgen ervoor dat je niet meer aan je puistje gaat zitten en zorgen ervoor dat littekens worden voorkomen. En dat is handig, want “het is belangrijk om er niet te veel aan te zitten. Dat kan de acne niet alleen verergeren, maar het laat ook lelijke littekens achter”, vertelt Robert. 

We’ve got your skin covered!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten