Milia of nee? Wat is het en wat doe je er tegen?

Heb je ooit wel eens van die witte bultjes op je gezicht gehad die op mee-eters leken en die je misschien tevergeefs hebt geprobeerd te verwijderen? Yep. Die kleine rotzakjes. We vertellen je hieronder alles wat je moet weten. Alvast thanks a milia voor je tijd. 

De definitie van milia

Milia – mi·li·à (mv; enkelvoud: milium).
Kleine witte bobbeltjes die zich onder de bovenste huidlagen bevinden. Gerstekorrels, in de volksmond.

Milia, wat is het?

Milia*, a.k.a. gerstekorrels, zijn epidermoïde (schrik niet) cysten die vooral bij kinderen voorkomen – maar volwassenen kunnen er ook last van hebben. Deze ‘cysten’ zijn volkomen onschuldig en absoluut geen reden voor zorgen. Veel mensen vinden het alleen geen fijn gezicht en willen er vanaf. 

Milia ontwikkelen zich meestal in het gezicht (denk aan: wangen, oogleden, neus en kin) als witgele bultjes van één tot twee millimeter. 

*Let op: in dit stuk zullen we zowel de term ‘milia’ als ‘gerstenkorrels’ aanhouden.

Wat is het verschil tussen milia en 'whiteheads'?

Milia is anders dan ‘whiteheads’. Whiteheads zijn gesloten comedonen, een andere term voor mee-eters; die pukkels met een witte kop. Vandaar de naam. Het verschil tussen whiteheads en gerstekorrels zit ‘m in de binnenkant. 

Comedonale acne ontstaat wanneer poriën verstopt raken met overtollig talg en dode huidcellen. Als een dun laagje huid de bovenkant van de porie bedekt, is het een whitehead, of gesloten comedoon. 

Gerstekorrels bevatten keratine dat zich heeft verzameld in een dunwandige cyste. In tegenstelling tot whiteheads voelen ze hard aan en je kunt ze niet uitknijpen. Probeer dit dus alsjeblieft niet, of je eindigt met grote schade aan de omringende huid.

Wat veroorzaak milia?

Gerstekorrels kunnen zonder speciale reden ontstaan, maar komen vaak tevoorschijn wanneer keratine onder de huid vast komt te zitten na een trauma. Dat kan komen doordat je bijvoorbeeld erg verbrand bent, na een cosmetische ingreep of binnen genezende blaren en littekens. Het gebruik van sommige crèmes op basis van corticosteroïden kunnen ook invloed op de ontwikkeling van gerstekorrels hebben. Ook is het – vervelend, maar waar – soms gewoon een kwestie van aanleg.

Hoe behandel je milia?

Gerstekorrels krijg je niet zomaar weg. Je kunt ze het beste laten verwijderen door een schoonheidsspecialist om zo de huid te beschermen van (nog meer) beschadiging. Maar, zoals iedereen eigenlijk al wel weet: voorkomen is beter dan genezen. Daarom hebben we drie top-tips voor je verzameld die je leven makkelijker maken: 

  1. AHA’s zoals glycolzuur en melkzuur zijn milde exfolianten die de gerstekorrels kunnen stimuleren om naar de oppervlakte te komen en er uiteindelijk uit te poppen. Het beste kun je zo’n exfoliant één à twee keer gebruiken, maar je kan ook op zoek naar een gezichtslotion met AHA’s. 
  2. Om nieuwe vorming van gerstekorrels te voorkomen, kun je retinol serums of crèmes gebruiken. Retinol hecht zich aan de bestaande huidcellen, verbetert de weefselstructuur van de huid en stimuleert de collageenproductie. 
  3. Behandelingen met salicylzuur helpen om de huidlagen die de gerstekorrels vasthouden uit te dunnen. Om de vorming van nieuwe milia te voorkomen, stimuleren plaatselijke retinoïden de celvernieuwing, verminderen ze de kleverigheid van de huidcellen in de porie en helpen ze een frisse nieuwe huidlaag te onthullen.

Last but not least: als zonnebrandcrème nog geen vast onderdeel van je skincare routine is, begin dan NU. UV-schade aan je huid kan de vorming van gerstekorrels veroorzaken én verergeren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten