SPF bij acne? You betcha.

Heb je echt zonnebrand nodig als het kouder en bewolkter wordt? Lang verhaal kort: YEP! Niet alleen zon betekent smeren. Het is van groot belang dat je je huid altijd goed beschermt tegen UV-straling. De temperatuur buiten heeft weinig te maken met het effect van UV-straling. Hoe koud of warm het ook is: altijd goed smeren. Maar, wat nou als je last hebt van acne? Dan zit je niet per se te wachten op die vettige zonnebrand. Of kan het anders?

Acne en zonnebrand, world’s worst enemies?

Iedereen die weleens last heeft van acne, weet wat voor ontzettende strijd het is om de juiste producten te vinden. Producten die je huid A. kalmeren, B. voeden en – het allerbelangrijkste – C. je temperamentvolle huid niet opjagen. De kleinste dingen kunnen een uitbraak veroorzaken en dat is niet wat je wilt. 

Een vettige zonnebrand voelt misschien niet lekker op je gezicht, maar geloof ons als we zeggen dat er tientallen goede zonnebrands zijn die je huid beschermen zonder deze te irriteren. Dus, nee, het klopt niet dat een acne-gevoelige huid per definitie slecht reageert op een zonnebrand. Sterker nog, door blootgesteld te worden aan directe UV-stralen zal je huid sneller irriteren. Met andere woorden, de bekende mythe die luidt dat “pukkeltjes opdrogen in de zon”… FALSE!

Sunshine on our mind

We weten het eigenlijk allemaal wel: het is super-super belangrijk om je huid goed tegen de zon te beschermen. Het is de enige manier om je prachtige teint te behouden van schade. En zelfs als je niet veel buiten komt of als het niet super zonnig is, is het van belang dat je jezelf insmeert. Gelukkig slaan we – wat zonbescherming betreft – twee vliegen in één klap door dagcrème met Sun Protection Factor (SPF) te gebruiken. Een SPF geeft aan hoeveel UV-straling een zonnebrandproduct kan absorberen of reflecteren.

“Het niet-gebruiken van zonnebrand bij een acne-gevoelige huid, zal je acne alleen maar verergeren.”

Smeren kun je leren

Het belangrijkste wat we je willen meegeven is dat het misschien lijkt dat zonnebrand je acne erger maakt, maar dat dit niet de realiteit is. Het niet-gebruiken van zonnebrand bij een acne-gevoelige huid, zal je acne alleen maar verergeren. Dat niet alleen, het maakt je huid ook nog eens kwetsbaarder voor andere huidproblemen. 

Daarnaast helpt dagelijks gebruik van zonnebrand – of een dagcrème met SPF-factor – bij het sneller genezen van oneffenheden en post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Door blootstelling aan de zon ontstaat er extra melanine, die ervoor zorgt dat huidcellen donkerder worden – en blijven. Omgekeerd geeft het beschermen van de huid tegen UV-stralen deze donkergekleurde huidcellen de kans om te vervagen.

“Zowel natuurlijke zonnebrandcrème met minerale UV-filters als zonnebrandcrèmes met chemische UV-filters werken bij een acne-gevoelige huid”

Acne-friendly zonnebrand, waar kijk je naar?

Laten we er niet omheen smeren, eh… draaien: zowel natuurlijke zonnebrandcrème met minerale UV-filters als zonnebrandcrèmes met chemische UV-filters werken bij een acne-gevoelige huid. 

Wel zijn er een aantal zaken waar je naar moet kijken als je zoekt naar een acne-vriendelijke zonnebrandcrème:

1. Scoor enkel niet-comedogene gezichtsverzorgingsproducten met een SPF-factor. In dit geval dus producten zoals zonnebrand of dagcrèmes met een SPF-factor, waarbij de samenstelling van het product dusdanig veilig zijn bevonden dat ze je poriën niet kunnen verstoppen. Wel zo handig!

2. Zoek “schone” producten. Hoe meer toevoegingen, oliën en parfum er in de ingrediëntenlijst staan, hoe groter de kans op – verergering van – acne. 

3. Zoek naar een product speciaal gemaakt voor het gezicht. Je gezicht heeft namelijk andere verzorgingsbehoefte dan andere huidoppervlakken.

Een van nature vette huid? Let hier ook op:

Heb je een droge huid, dan zijn de volgende ingrediënten super. Bij een vette huid, daarentegen, zullen deze toevoegingen eerder je poriën verstoppen en kan dit leiden tot verergering van je acne. Dus, vermijd dan producten die de volgende ingrediënten bevatten:

– Kokosolie
– Vitamine E
– Minerale oliën
– Bijenwas
– Cacaoboter

Nog wat laatste tips

We love tips & tricks die jou verder helpen, dus sluiten we ook deze blog af met vijf tips die je niet mag vergeten als je een zonnebrandcrème aanschaft. 

1. Smeren-smeren-smeren
“Om de SPF te behouden is het belangrijk om je crème elke twee uur opnieuw aan te brengen,” aldus Dr. Jetske Ultee, Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Na het aanbrengen neemt de werkzaamheid namelijk snel af. Hoe snel dit gebeurt ligt onder andere aan je huid, de sterkte van de zon, je activiteit en het spf-filter. Lekker blijven smeren, dus. Better be safe than sorry! 

2. Speciaal voor het gezicht
Een veelgemaakte fout is het kopen van een zonnebrandcrème die bedoeld is voor het lichaam, maar deze ook te gebruiken voor het gezicht. De huid van je gezicht en die van de rest van je lichaam hebben andere behoeften. Zorg er dus voor dat je alleen een crème gebruikt die gemaakt is voor het gezicht. Geen zin om allerlei verschillende crèmes in huis te halen, kijk dan voor een dagcrème met ‘ingebouwde’ SPF-factor. 

3. Check eerste de houdbaarheidsdatum
Sunny fact: zonnebrand is vaak duur en wordt meestal ook nog eens niet heel vaak gebruikt. Resultaat? Het kan zomaar twee jaar in je kast blijven liggen. Dus let goed op, want SPF producten die over de datum zijn beschermen je huid niet. Check voor gebruik dus altijd even of je product nog houdbaar is. 

4. Breng aan in de morgen, voor een dag zonder zorgen
Breng zonnebrandcrème in de ochtend aan, op een schone huid. Als je de crème aanbrengt zonder er eerst voor te zorgen dat je huid schoon is, kan het resulteren in verstopte poriën. Hierdoor wordt je huid gevoeliger voor onzuiverheden en mee-eters. 

5. Goed schoonmaken
Reinig je huid! Zelfs als je geen make-up op had die dag. Als je de crème laat zitten in de nacht, kunnen de zonnefilters zich vermengen met olie, zweet, en wat nog meer. Hierdoor raken je poriën sneller verstopt. 

Conclusie: laat puistjes je niet in de weg staan om je huid te beschermen tegen UV-schade. Zoek in plaats hiervan naar een SPF product die je poriën niet verstopt en houd de bovenstaande – en andere – tips in gedachten wanneer je een nieuwe crème aanschaft. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten