Wat zonde! Ben jij schuldig aan deze acne no-no’s?

Misschien komen de volgende vijf punten niet als een verrassing, toch willen we er wel even wat aandacht aan schenken. Dit zijn de meest voorkomende huidzonden van acnepatiënten en de beste manier om ermee om te gaan.

Te veel wassen of scrubben

Hoe schoner, hoe beter! Toch? Nou, niet dus. Overmatig boenen, exfoliëren, wassen en scrubben is erg slecht voor de huid en kan in sommige gevallen zelfs meer puistjes veroorzaken. De huid houdt zichzelf al goed schoon en je verliest vanzelf de bovenste huidlaag (wat je ook doet met exfoliëren) en heel veel scrubben en borstelen is dus eigenlijk niet nodig. Let op: als een puistje na het wassen begint te bloeden, is dat een duidelijk teken dat je het rustiger aan moet doen.

Wat doe je wel?

Ga liever voor een cleanser die exfolieert en ontgift zonder agressieve korrels. Salicylzuur kan de celvernieuwing bevorderen en tegelijkertijd de huid zachter en gladder maken.

Moisturizer overslaan

Yep, zelfs een vette huid heeft een vochtinbrengende crème nodig. Dan alleen wel een lichte in plaats van een dikke crème. Terwijl de meeste mensen met een acne-gevoelige er alles aan doen om hun huid vetvrij te houden, zal een huid die onvoldoende gehydrateerd is de talgklieren aanzetten tot het produceren van nog meer olie. Dit veroorzaakt op den duur weer meer pukkels. Vochtinbrengende crèmes zijn een essentiële stap in je skincare routine en met de juiste ingrediënten kan het zelfs helpen om acne te verzachten en voorkomen.

Wat doe je wel?

Wil je een acne-vriendelijke moisturizer? Zorg dan dat deze olievrij en niet-comedogeen is – dat betekent dat het de poriën minder snel verstopt en minder snel puistjes veroorzaakt. Als je huid aan de vette kant is, kun je beter voor een vochtinbrengende gel of lotion dan een zwaardere crème gaan. 

Zonnebrandcrème vergeten

Je huid produceert overtollig melanine als een beschermingsfactor in reactie op UV-licht. Dus als SPF dat licht tegenhoudt, kan het helpen de melanineproductie te verminderen, wat weer leidt tot een toename in pigment dat je puistjes nog donkerder en duidelijker maakt. Mensen met acne moeten dus extra voorzichtig zijn met het gebruik van zonnebrandcrème, omdat UV-straling hyperpigmentatie en littekens veroorzaakt door acne kan verergeren.

Wat doe je wel?

Smeer jezelf elke dag in met een zonnebrandcrème of een dagcrème met SPF. Kies het liefst voor een lichte zonnebrandcrème met minerale, niet-comedogene ingrediënten, zoals titaniumdioxide en zinkoxide, omdat die op de huid liggen en UV-stralen blokkeren, maar de poriën niet verstoppen en de huid er niet vet of glad uit laten zien.

Acne te veel behandelen

Je weet wat ze zeggen: less is more. Veel mensen die last hebben van acne proberen de huid uit te drogen, maar overbehandeling en irritatie van de huid kan acne juist verergeren. Door de acne te overbehandelen, te veel agressieve chemicaliën te gebruiken of de huid te droog te maken, kan deze meer ontstoken en meer geïrriteerd raken.

Wat doe je wel?

Het is helemaal oké om dagelijks BHA (salicylzuur) te gebruiken, maar gebruik AHA’s hooguit om de andere dag. En gebruik je AHA’s, beperk dan het gebruik van andere actieve stoffen, zoals bijvoorbeeld: retinolen en antioxidanten. Te veel van het ‘goede’ kan leiden tot overmatige irritatie en vervellen. Je kan natuurlijk altijd later de dosis of frequentie verhogen, maar je kan huidschade niet ongedaan maken.

Puisten uitknijpen

We willen deze graag door de vingers zien – dan eigenlijk vooral omdat we hier allemaal wel eens schuldig aan zijn. Toch is het plukken, krabben en poppen van pukkels het allerergste wat je kan doen. Het veroorzaakt niet alleen permanente littekens, maar het bevordert ook nieuwe letsels en verergert bestaande acne. Grootste no-no uit de lijst dus. 

Wat doe je wel?

Blijf-er-van-af. Hoewel dit makkelijker gezegd dan gedaan is, willen we hier gewoon wel lekker duidelijk over zijn natuurlijk. Mocht je jezelf écht niet kunnen beheersen en wil je zo snel mogelijk van die pukkel af, probeer dan een overnight ZitGobbler. Speciale pleistertjes met hydrocolloïde gel. Deze pleister onttrekt vocht en vermindert daarmee de ontsteking. Winnen! 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van nieuwe Blositive blogartikelen.

Laatste berichten